XJ Nikola: één van de eerste uitgezette vale gieren uit Dierenrijk

Mierlo, 28 september 2023

Zivka en Stanislav zijn niet de enige vale gieren die zijn uitgezet in de natuur van Bulgarije. Zeven jaar geleden kwam XJ Nikola uit het ei en hij is groot gebracht door het succesvolle koppel in Dierenrijk. Vale gieren zijn rond het vijfde levensjaar geslachtsrijp en gaan dan op zoek naar een partner voor het leven.

Twee jaar nadat Nikola uit het ei kwam, verhuisde de gier naar Bulgarije, als onderdeel van een project van Green Balkans. Green Balkans zet zich in voor verschillende natuurbeschermingsprojecten en één daarvan is het in stand houden en vergroten van de populatie gieren in Bulgarije. Green Balkans doet dat door het uitzetten van de gieren in de natuur.

Eenmaal in Bulgarije, in de buurt van de stad Sliven, kon Nikola wennen in een aparte volière. Niet veel later is hij uitgezet in het natuurpark Sinite Kamani.

Nikola kreeg een tracker en hierdoor weet Green Balkans waar Nikola zich gevestigd heeft: tientallen kilometers ten noorden van het loslaatpunt. Ook krijgen de uitgezette gieren van Green Balkans een vleugellabel en worden ze geringd. Mede daardoor is het makkelijker voor de vrijwilligers van Green Balkans om de gieren te observeren, dit gebeurt bijvoorbeeld bij rustplaatsen en broedkliffen.

Dankzij de tracker en de observaties is bekend dat Nikola een vrouwtje heeft gevonden. De vrouwelijke gier is niet bekend bij Green Balkans, dus waarschijnlijk vormt hij een koppeltje met vale gier die in het wild is geboren. In 2022 hebben ze succesvol samen een kuiken grootgebracht! Het jaar 2023 was helaas minder succesvol en dat komt waarschijnlijk door de slechte weersomstandigheden dit jaar.

Vale gieren vormen een koppeltje voor het leven. Elk jaar legt de vale gier één ei en wanneer deze niet uitkomt, komt er een tweede leg.

Wil je meer weten over het project? Lees hier meer!

 

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma