Heb je vragen over jouw bezoek aan Dierenrijk? Lees hier onze veelgestelde vragen rondom het coronavirus.

  • Uitzetten van vale gier

Uitzetten van vale gier

Lees hier alles over uitzetting van de vale gier in Bulgarije

Stanislav verhuisd naar Bulgarije

Onze gier Stanislav is begin 2021 naar Bulgarije verhuisd, waar hij in het voorjaar (3 juni 2021) wordt uitgezet in de natuur. De gieren waren hier bijna uitgestorven, maar dankzij de inzet van onder andere Green Balkans is het gebied nu weer een veilige plek voor deze roofvogels om rond te vliegen, broedkoppels te vormen en hun jongen groot te brengen. Dierenrijk draagt met het uitzetten van Stanislav bij aan het weer op peil brengen de gierenpopulatie.

Wil je volgen waar onze gier Stanislav zich op dit moment bevindt? Bekijk dan de Live tracker.

Live tracker

 

Over Stanislav

Stanislav kroop in 2020 in Dierenrijk uit het ei. Zijn eerste maanden woonde hij samen met zijn ouders in deze dierentuin in Mierlo. Toen duidelijk werd dat er voor Stanislav de mogelijkheid bestond om uitgezet te worden in Bulgarije, heeft Dierenrijk deze kans gegrepen en samen met Green Balkans en Stichting Wildlife dit proces in gang gezet.

Green Balkans Project

Green Balkans verzorgt diverse projecten voor natuurbescherming en zet zich onder ander in om de populaties van de lammergier, de monniksgier en de vale gier in stand te houden en te verbeteren. Het uitzetten van gieren uit dierentuinen is hier onderdeel van.

De organisatie zorgt er verder voor dat de omstandigheden in de leefgebieden verbeteren. Dit doen ze door bijvoorbeeld het aantal broedlocaties te vergroten en de gevaren voor de gieren te verkleinen door elektriciteitsmasten te isoleren en het gebruik van geneesmiddelen voor landbouwdieren te verminderen. Ook geeft Green Balkans voorlichting over Europese giersoorten.

Stichting Wildlife

De uitzetting van Stanislav wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Wildlife. Deze stichting zet zich in voor de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten in binnen- en buitenland, onder andere door natuurprojecten financieel te ondersteunen en voorlichting te geven in verschillende dierentuinen, waaronder Dierenrijk. Green Balkans is een van de projecten die door Stichting Wildlife financieel geholpen wordt.

Het laatste nieuws

Klik hier voor het volledige overzicht van nieuwsberichten vanuit Dierenrijk.

In het nieuws

Klik hier voor het volledige overzicht van externe online nieuwsberichten.

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma