Vale gier Zivka is uitgezet in Bulgarije

Mierlo, 16 september 2022

Vale gier Zivak is uitgezet in National Park Central Balkan. Na een aantal maanden in een wenvolière gezeten te hebben werd de in Dierenrijk geboren roofvogel eind augustus vrijgelaten. 

Zivka’s herintroductie is onderdeel van een speciaal programma dat is gericht op het vergroten van de populatie vale gieren in Bulgarije. Stephan Rijnen, hoofd dierverzorger, was namens Dierenrijk betrokken bij het project rondom Zivka. “Het is prachtig dat we ons als dierentuin op deze manier actief kunnen inzetten voor soortbehoud. We hopen dan ook dat ze over een tijd gaat zorgen voor nog meer vale gieren in het wild”, laat Rijnen weten.

Samen met Green Balkans en Stichting Wildlife werkt Dierenrijk aan de herintroductie van de gier in Bulgarije. Ilse Schoutens van Stichting Wildlife vertelt: “We vinden het fantastisch dat Zivka uitgezet is in Bulgarije. Green Balkans kan met behulp van onze bijdrage dit soort projecten blijven uitvoeren, om zo te zorgen voor het behoud en het vergroten van de gierenpopulatie in Bulgarije.”

Wenvolière
Zivka is op 27 november 2021 aangekomen in Bulgarije. Ze verbleef hier eerst in een wenvolière in het Nationaal Park “Sinite Kamani”. Samen met andere gieren bracht ze hier tijd door om te wennen aan de omgeving. Ook leerde ze hier hoe ze zich in het natuurgebied kan gaan voeden. Vervolgens is ze verplaatst naar een wenvolière in National Park Central Balkan, om te acclimatiseren aan de omgeving, vanuit waar ze eind augustus samen met anderen werd uitgezet.

Bijna uitgestorven
In Bulgarije zijn verschillende Europese giersoorten, waaronder de vale gier, bijna uitgestorven. Ze werden het slachtoffer van vergiftigde karkassen, die boeren neerlegden om beren en wolven te verjagen. De populatie van de roofvogels werd hierdoor sinds 1970 flink kleiner.

Green Balkans zet zich in om het uitsterven tegen te gaan en de populatie van deze dieren in het wild te vergroten. De organisatie doet dit door het geven van voorlichting en pakt de oorzaken van sterfte aan. Daarnaast herintroduceren ze gieren in hun natuurlijke leefgebied. Mede dankzij hun inspanningen zijn de omstandigheden in Bulgarije de laatste jaren sterk verbeterd. De gieren kunnen hierdoor weer veilig rondvliegen.

Wil je meer weten over het project? Lees hier meer!

 

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma