Zeldzame Visaya wrattenzwijntjes geboren in Dierenrijk

Mierlo, 15 april 2020

In Dierenrijk zijn twee zeer zeldzame Visaya wrattenzwijntjes geboren. Van de soort leven er nog maar 200 in het wild. Het zijn de eerste jongen van deze varkenssoort die dit jaar in Europa ter wereld zijn gekomen.  

De twee vrouwtjes kwamen op 7 april ter wereld. Moeder Malaya maakt het goed en zorgt goed voor haar tweetal. “Ze is een ervaren moeder”, vertelt verzorger Stephan Rijnen. “Het is haar tweede nestje en dat kun je zien.”

Haar eerdere jongen werden geboren in de Belgische dierentuin Zoo Planckendael. Malaya woont sinds afgelopen zomer in de dierentuin op de grens van Mierlo en Nuenen.

Bedreigd  

Het Visaya wrattenzwijn is een kleine zwijnensoort welke wordt gekenmerkt door een brede witte band op de snuit. Ze eten vruchten, grassen en bladeren. Na een draagtijd van vier maanden worden er meestal twee tot vier jongen geboren. Ze worden tussen de tien en vijftien jaar oud.

Deze varkenssoort komt alleen maar voor in de Filipijnen, waar hun voortbestaan wordt bedreigd door jacht en het snel kleiner wordende leefgebied. Oorspronkelijk kwam deze dierensoort voor op veel van de eilanden op de Visayas, een eilandengroep in de Filipijnen. Tegenwoordig zijn ze alleen nog te vinden op de eilanden Negros en Panay.

Eerste twee van 2020 

In Europese dierentuinen leven er van deze soort nog 158 – inclusief deze twee jongste aanwinsten. Dierenrijk is samen met Diergaarde Blijdorp de enige plek in Nederland waar ze te zien zijn.

De afgelopen twaalf maanden zijn er in Europa slechts elf jongen geboren. De twee zusjes in Dierenrijk zijn de eerste twee van dit jaar.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma