Hoe is het om vrijwilliger van Stichting Wildlife te zijn?

Mierlo, 6 september 2023

In de aanloop naar de Benefietdag van Stichting Wildlife in Dierenrijk Mierlo, is het tijd om eens te gaan zitten met vrijwilliger Jan Ben. Wat maakt het zo leuk dat hij al zo lang vrijwilliger is bij Stichting Wildlife? En waar houdt hij zich zoal mee bezig?

Stichting Wildlife is een stichting die zich, onder andere in Dierenrijk, inzet voor meerdere natuur- en soortbehoudsdoelen. Door middel van leerzame activiteiten en mooie initiatieven, zoals de Benefietdag, halen ze geld op voor deze doelen: dit jaar staat de cheeta centraal.

Bijna tien jaar is Jan Ben wekelijks in Dierenrijk te vinden als vrijwilliger van Stichting Wildlife. “Mijn vriendin vond dat het tijd werd dat ik weer eens iets nuttigs ging doen” zegt Jan Ben lachend. “Maar ik steek graag de handen uit de mouwen hoor” gaat hij verder. Jan Ben is het vrijwilligerswerk niet vreemd – al van jongs af aan is hij er al druk mee. “Toen ik opgroeide in Amsterdam ging ik regelmatig met de melkboer mee op de wagen richting Diemen om daar de paarden te verzorgen, daar begon het al. Ook ben ik vrijwilliger geweest bij de scouting en voetbal. Kinderen iets bijleren vind ik enorm leuk!”

De interesses van Jan Ben zijn dan ook breed, maar hij haalt er enorm veel voldoening uit om zijn kennis te delen met de bezoekers van Dierenrijk. De kennis heeft hij opgedaan tijdens zijn opleiding via Stichting Wildlife maar ook door het kijken van natuurdocumentaires. “Fantastisch om de bezoekers wat bij te brengen! Tegenwoordig zoekt iedereen maar allerlei informatie op in de telefoontjes, maar het is toch veel leuker om het in Dierenrijk over te brengen naar de echt geïnteresseerde bezoekers.” Maar dat is niet het enige waar Jan Ben vrolijk van wordt. “De sfeer onder de vrijwilligers is erg leuk. We helpen elkaar graag en leren veel van elkander.”

Jan Ben vervolgt: “Ik ben veel voor de stichting in de weer ja, haha. De medewerkers van Dierenrijk zeggen dan ook vaak ‘Ben je er alweer?!’. Zojuist ook. En dan ben ik hier nog geen vijf minuten en sta ik alweer gezellig te kletsen met bezoekers.”

Op de vraag waar hij vooral mee bezig is, vertelt Jan Ben: “Ik verzorg, elke dag dat ik hier ben, met nog een vrijwilliger de ‘Hey ga je mee’, een wandeling waarin we de bezoekers meer vertellen over de diersoorten, wat ze eten en hoe de dieren bezig blijven door middel van verrijking. De educatiekist houd ik schoon en die pak ik er graag bij voor de bezoekers, dat vinden ze onwijs interessant! Laatst waren er slechtziende bezoekers aanwezig en het is natuurlijk heel fijn dat ze door middel van spulletjes, die ze mogen aanraken, toch leren over de dieren! Verder ben ik ook bezig met het vullen van de ooievaarseieren van de ooievaar links bij Speelrijk – dan ga ik de eieren ophalen bij collega’s in Beekse Bergen en eenmaal thuis ga ik in de tuin zitten of aan de eetkamertafel en onder het genot van een kopje thee of een borreltje, ga ik de eieren vullen met leuke cadeautjes. Door de jaren heen, heb ik zeker al 13.000 eieren gevuld! Maar dat is niet zo heel bijzonder hoor…” Bezoekers kunnen een muntje van twee euro in de ooievaar stoppen en dan valt er een ei met een verrassing uit. De volledige opbrengst gaat naar Stichting Wildlife!

Momenteel is Jan Ben samen met vijf andere toegewijde vrijwilligers druk bezig met de voorbereidingen van de Benefietdag. De activiteiten zijn geregeld, de planning is rond en de vrijwilligers weten wat ze moeten doen. “We zijn Dierenrijk erg dankbaar dat we deze dag mogen organiseren en daarmee geld ophalen voor het goede doel! Dit jaar hebben we toegangstickets aangeboden gekregen die we kunnen verloten bij het rad van fortuin. Maar er zijn nog meer activiteiten: het is mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen bij enkele diersoorten en er zijn nog meer spellen! De prijzen houden we bewust laag, zodat bezoekers mee kunnen doen en kinderen hebben altijd prijs.” aldus Jan Ben.

Jan Ben rondt af: “Nog één ding hoor, want ik vertel graag over de stichting… Eigenlijk zijn het alle vrijwilligers die in het zonnetje gezet moeten worden hoor! Elke vrijwilliger zet zich op een andere, en net zo belangrijke manier, in voor Stichting Wildlife.”

De Benefietdag is zondag 10 september de gehele dag in Dierenrijk.

Wil je meer weten over de werkzaamheden van een vrijwilliger? Aarzel dan niet om een vrijwilliger aan te spreken.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Dierenrijk nieuwsbrief.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma