Vale gier uit Dierenrijk krijgt de naam Zivka, ‘zij die leeft’

Mierlo, 18 november 2021

De vale gier die in april van dit jaar uit het ei is gekropen, is een vrouwtje. Het zusje van vale gier Stanislav, die begin dit jaar werd uitgezet in Bulgarije, heeft de naam Zivka gekregen. 

Die naam kwam als winnaar uit de bus bij een namenwedstrijd op de sociale kanalen van Dierenrijk en betekent ‘zij die leeft’. “Een prachtige naam en een passende betekenis”, zegt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen. Zivka zal later dit jaar naar Bulgarije vertrekken om daar uitgezet te worden in een natuurgebied.

Samen met Green Balkans en Stichting Wildlife werkt Dierenrijk aan de herintroductie van de gier in Bulgarije. Verschillende Europese giersoorten, de vale gier, de lammergier en de monniksgier, waren in dat land geheel uitgestorven. Dit komt onder meer doordat boeren vergiftigde karkassen neerlegden, om zo wolven en beren te verjaren. Hier werden gieren echter ook het slachtoffer van, waardoor de populatie sinds de jaren ’70 snel achteruitging.

Door middel van onder meer herintroductie probeert Green Balkans de populatie gieren in stand te houden en te vergroten. In juni van dit jaar werd in het kader van dit project vale gier Stanislav uit Dierenrijk uitgezet in een Bulgaars natuurgebied.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma