Nick en Simon verder door het leven als Nicky en Simone

Nuenen, 21 juli 2016

Het vermoeden van de verzorgers van de in november in Dierenrijk geboren ijsbeertjes blijkt gegrond: uit DNA onderzoek blijkt dat Nick en Simon twee meisjes zijn. Ze heten daarom voortaan Nicky en Simone.

Medio februari werden de ijsbeertjes door de dierenarts en dierverzorgers eenmalig onderzocht. Tijdens dit onderzoekje kregen ze een microchip en een ontwormkuurtje. Ook werd het geslacht bekeken. Omdat de ijsbeertjes toen al beresterk waren en hun moeder het niet helemaal eens was met alle handelingen, werd een quick scan uitgevoerd. Hieruit leek het twee mannetjes te zijn, die vervolgens via een namenwedstrijd de namen Nick en Simon kregen. Toen de ijsbeertjes groter werden en de hele dag buiten waren, konden de dierverzorgers de dieren beter observeren en begonnen ze te twijfelen over het geslacht. Het urineren gebeurde niet tussen de achterpoten, maar gewoon onder de buik vandaan. En dat kenmerkt vrouwelijk gedrag.

DNA onderzoek

Er werd daarom DNA onderzoek uitgevoerd, waaruit is gebleken dat de ijsbeertjes een hoge progesteronwaarde hebben, net als hun moeder. Nick en Simon heten daarom vanaf nu Nicky en Simone. Het onderzoek werd gevolgd in de docureeks ‘Komt een aap bij de dokter’ op Omroep Brabant. Dat de ijsberentweeling twee meisjes zijn, is heel goed nieuws voor de European Endangered Species Programme (EEP), het fokprogramma voor met uitsterven bedreigde dieren in Europese dierentuinen waaraan Dierenrijk deelneemt. Nicky en Simone kunnen – hopelijk – over een aantal jaar zelf ook moeder worden van een nieuwe generatie ijsberen! Kijk de aflevering hieronder terug.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma