Hoera! Voor het eerst is er een lynx geboren!

Nuenen, 13 juni 2017

In Dierenrijk is er voor het eerst een lynx geboren! Het jong is al eventjes geleden geboren maar moeder Anne verstopte haar kleine de eerste dagen heel goed. Inmiddels laten Anne en de kleine lynx zich wat vaker zien. De verzorgers hebben ook al wat dichterbij kunnen komen en ontdekt dat het om een vrouwtje gaat.

Update 16 juni – de eerste beelden

De pasgeboren lynx heeft inmiddels een naam gekregen: Spinner! Omdat ze nog goed verstopt blijft in haar hol, hebben we een GoPro gebruikt om toch even een kijkje te nemen. Bekijk hieronder het schattige resultaat!

Opvoeding

Bij lynxen is het gebruikelijk dat de vrouwtjes voor het jong zorgen, vader Bob bemoeit zich dus niet veel met de opvoeding. De zoogtijd duurt ongeveer twee tot vijf maanden en in die tijd blijft het jong nog in moeders veilige nest. In totaal zorgt de moeder zo’n 12 maanden voor het jong voordat het helemaal op eigen benen kan staan.

Leefgebied

Lynxen leven en jagen in de natuur alleen. In hun leefgebied in Europa zijn lynxen samen met de wolf en bruine beer de grootste roofdieren. Ondanks dat ze zelf niet veel groter zijn dan een herdershond, jagen ze niet alleen op kleine prooidieren zoals hazen en vogels, maar ook op reeën en grotere hertensoorten. Wanneer ze zo’n grote prooi gevangen hebben kunnen ze soms wel 6 keer terugkomen naar de prooi om het hele dier op te kunnen eten. Maar het liefst maken ze het zichzelf gemakkelijk: vaak kiezen ze een prooi uit dat niet oplet of verzwakt is.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma