Vale gier Zivka went in Nationaal Park Sinite Kamani

Mierlo, 31 maart 2022

In Bulgarije wordt vale gier Zivka momenteel voorbereid op het moment dat ze wordt uitgezet in de natuur. De vale gier, die in 2021 in Dierenrijk werd geboren, zit nu nog in een volière in het Nationaal park Sinite Kamani waar ze samen met andere gieren went aan de omgeving. Wanneer Zivka volledig gewend is en voor zichzelf kan zorgen, zal ze worden uitgezet in de natuur.

Zivka is op 27 november 2021 aangekomen in Bulgarije, waarna ze eerst een maand in quarantaine heeft gezeten in het ‘Wildlife and Rescue Breeding Centre’ van Green Balkans. Green Balkans verzorgt diverse projecten om de natuur te beschermen.

Herintroductie van de gieren
Een van de projecten waar Green Balkans zich mee bezig houdt, is de herintroductie van de vale gieren in Bulgarije. De roofvogels zijn daar namelijk bijna uitgestorven. Dit komt onder andere doordat boeren vergiftigde karkassen neerlegden om beren en wolven te verjagen. Vale gieren eten onder andere ingewanden van karkassen, waardoor de vogels ook stierven aan de vergiftigde karkassen. De populatie van deze dieren ging daarom sinds de jaren ’70 hard achteruit. Dankzij het project van Green Balkans neemt de populatie van vale gieren weer toe in de natuur van Bulgarije.

Wil je meer weten over het project? Lees hier meer!

 

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma