Vale gier Zivka veilig aangekomen in Bulgaars opvangcentrum

Mierlo, 20 december 2021

Vale gier Zivka uit Dierenrijk is goed aangekomen in het opvangcentrum van Green Balkans in Bulgarije. Hier is ze medisch gecheckt door de dierenartsen en kreeg ze onder meer tags aan haar vleugels, zodat Green Balkans haar goed kan volgen.

Zivka zal samen met enkele soortgenoten een aantal maanden in dit centrum verblijven. Hier leren de roofvogels onder andere hoe ze zich kunnen voeden in het natuurgebied. Zivka zal naar verwachting komend voorjaar worden uitgezet in natuurpark Sinite kamani.

Herintroductie
De vale gier was in Bulgarije nagenoeg uitgestorven. Een van de oorzaken daarvan was het neerleggen van vergiftigde karkassen door boeren, die dat deden om beren en wolven te verjagen. Hierdoor werden de populaties van de vale gier, lammergier en monniksgier flink kleiner.

Natuurorganisatie Green Balkans zet zich in om het uitsterven van de gieren tegen te gaan. Mede dankzij hun inspanningen zijn de omstandigheden in Bulgarije de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor gieren hier weer veilig rond kunnen vliegen.

Om de populatie vale gieren weer op peil te krijgen, worden er onder andere jonge vogels vanuit Europese dierentuinen uitgezet in Sinite kamani. Eerder dit jaar werd Stanislav, de broer van Zivka, al geherintroduceerd in de Bulgaarse natuur.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma