Vale gier Stanislav uit Dierenrijk uitgezet in Bulgaars natuurgebied

Sliven/Mierlo, 4 juni 2021

Vale gier Stanislav uit Dierenrijk is donderdag 3 juni uitgezet in een Bulgaars natuurgebied. Met de herintroductie van de gier draagt de Nederlandse dierentuin bij aan het vergroten van de populatie vale gieren in Bulgarije. 

Stanislav vertrok op 8 februari naar Bulgarije, waar hij vervolgens een periode kon wennen in een opvangcentrum. Alle omstandigheden zijn inmiddels optimaal, waardoor de vale gier donderdag geherintroduceerd werd in natuurpark Sinite kamani. Hij kan gevolgd worden via een tracker.

Prachtig moment
Namens Dierenrijk was hoofd dierverzorger Stephan Rijnen betrokken bij het project rondom Stanislav. “Dit was echt een prachtig moment. Als dierentuin zetten we ons actief in voor soortbehoud en dit is echt een fantastisch iets. Wij zijn enorm trots dat we ons steentje bij kunnen dragen aan dit project en hopen natuurlijk dat Stanislav gaat zorgen voor nog meer vale gieren in het wild”, zegt Rijnen.

Dierenrijk werkt samen met Green Balkans en Stichting Wildlife aan de herintroductie van de gier in Bulgarije. “Het uitzetten van Stanislav kan wel worden gezien als kroon op ons werk. Met onze bijdragen kan Green Balkans dit soort projecten blijven uitvoeren, om zo te zorgen voor het behoud en het vergroten van de populatie gieren in Bulgarije. Dat is fantastisch”, aldus Kris Hekhuis van Stichting Wildlife.

Bijna uitgestorven
In Bulgarije zijn verschillende Europese giersoorten, de vale gier, de lammergier en de monniksgier, bijna uitgestorven. Boeren legden vergiftigde karkassen neer, bedoeld om beren en wolven te verjagen, maar waar ook gieren het slachtoffer van werden. De populatie ging hierdoor sinds de jaren ‘70 snel achteruit.

Green Balkans zet zich in om het uitsterven van de gieren tegen te gaan en de populatie van deze dieren in het wild te vergroten. Dit doet de natuurorganisatie door het geven van voorlichting, het aanpakken van factoren waardoor de gieren sterven en waar mogelijk door middel van het herintroduceren van gieren in hun natuurlijke leefgebied.

Wil je meer weten over dit project? Lees hier meer!

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma