Dierenrijk maakt zich op voor uitzetten vale gier

Mierlo, 10 december 2020

Dierenrijk kan zich gaan klaarmaken voor het uitzetten van vale gier Stanislav. Alle papieren voor het vertrek van de roofvogel zijn rond en de gier zal binnenkort naar Bulgarije vertrekken. Daar zal de vale gier uiteindelijk losgelaten worden om zo bij te dragen aan het behoud van de populatie Europese gieren in het Zuidoost-Europese land. 

Stanislav werd in maart geboren in de dierentuin bij Eindhoven en is inmiddels oud genoeg om op eigen benen te gaan staan. Dat zal de vale gier gaan doen in Bulgarije, waar hij door Green Balkans zal worden uitgezet. Dierenrijk werkte al vaker samen met die organisatie en zette eerder al twee vale gieren uit in Bulgarije. 

Uitsterven
De giersoorten vale gier, lammergier en monniksgier zijn in Bulgarije nagenoeg uitgestorven. Zij werden onder meer het slachtoffer van vergiftigde karkassen, die boeren neerlegden om beren en wolven te verjagen. Hierdoor ging de populatie van de drie Europese giersoorten sinds 1970 flink achteruit. 

Green Balkans zet zich inmiddels dertig jaar in om uitsterven van de gieren tegen te gaan. De natuurorganisatie doet er alles aan om de populatie van de drie verschillende soorten aaseters in stand te houden en te vergroten. Dit doen zij door middel van het uitzetten van gieren in hun natuurlijke leefomgeving, maar ook door het aanpakken van de factoren waardoor de gieren sterven.  

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma