Voor het eerst in bijna tien jaar steppevossen geboren in Dierenrijk

Mierlo, 17 mei 2021

Een bijzondere geboorte in Dierenrijk. Voor het eerst in acht jaar zijn er namelijk steppevossen ter wereld gekomen in het park vlakbij Eindhoven. 

Het gaat om twee jongen, waarvan het geslacht nog niet bekend is. In totaal zijn er wereldwijd in de afgelopen twaalf maanden maar vijf steppevossen geboren. “Dat twee van deze vijf jongen te zien zijn in ons park, is echt heel erg bijzonder. Vanaf 19 mei kunnen we, zoals het er nu naar uitziet, onze deuren weer openen. Bezoekers kunnen dan de twee jonkies komen spotten”, zegt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen.

In het hol
De bezoekers moeten dan wel geluk hebben: de twee jonge steppevossen verblijven momenteel nog veel in het hol dat voor de bevalling werd gegraven door de moeder. “Af en toe komen ze, nieuwsgierig als ze zijn, heel eventjes naar buiten. Over een paar weken zullen de jongen, met wie het heel goed gaat, het hol verlaten”, vertelt Rijnen.

Dierenrijk verwelkomde in oktober 2020 een nieuwe mannelijke steppevos. Rijnen: “Hij voelde zich dus overduidelijk al snel thuis bij ons, gezien het feit dat hij zo snel voor nageslacht heeft gezorgd. Dat is een goed teken en we zijn dan ook heel blij met onze twee vosjes.”

Breed leefgebied
De steppevos komt voor in Centraal-Azië, in een gebied ten oosten van de rivier de Wolga. Daar leeft hij, zoals de naam aangeeft, op de steppen, maar ook komt deze diersoort voor in half-woestijnen. Naast dat de steppevos voor een bevalling zelf een hol graaft, nemen deze dieren ook vaak holen in gebruik, die door andere dieren zijn gegraven.

Eén van die diersoorten is de marmot. Dit is tegelijkertijd ook een bedreiging voor de steppevos: het aantal marmotten loopt namelijk terug, waardoor er ook minder holen te vinden zijn. Ook wordt er op de steppevos gejaagd vanwege hun vacht.

Wil je meer weten over de steppevos? Bekijk hier alle informatie.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma