Vale gier Stanislav uit Dierenrijk aangekomen in Bulgarije

Mierlo, 23 februari 2021

Vale gier Stanislav is veilig aangekomen in Bulgarije. De roofvogel uit Dierenrijk vertrok maandag 8 februari naar zijn nieuwe thuis, het opvangcentrum van Green Balkans. De Mierlose dierentuin werkt met deze organisatie samen aan de herintroductie van Stanislav in het wild.

In het opvangcentrum werd Stanislav medisch gecheckt door de dierenartsen en kreeg hij onder meer tags aan zijn vleugels, zodat Green Balkans hem goed kan volgen. De vale gier zal nu een periode gaan wennen in het opvangcentrum. Hier leert hij, samen met andere gieren, onder andere hoe hij zich in het natuurgebied kan gaan voeden. Over een tijdje zal de roofvogel worden uitgezet in natuurpark Sinite kamani.

Herintroductie
De vale gier was in Bulgarije nagenoeg uitgestorven. Een van de oorzaken daarvan was het neerleggen van vergiftigde karkassen door boeren, die dat deden om beren en wolven te verjagen. Hierdoor werden de populaties van de vale gier, lammergier en monniksgier flink kleiner.

Natuurorganisatie Green Balkans zet zich in om het uitsterven van de gieren tegen te gaan. Mede dankzij hun inspanningen zijn de omstandigheden in Bulgarije de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor gieren hier weer veilig rond kunnen vliegen.

Om de populatie vale gieren weer op peil te krijgen, worden er onder andere jonge vogels vanuit Europese dierentuinen uitgezet in Sinite kamani. Stanislav is er daar één van.

Volg hier alle ontwikkelingen rondom het uitzetten van de vale gier in Bulgarije.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma