Dierenrijk breidt grootste kolonie rode ibissen verder uit

Mierlo, 18 augustus 2020

In Dierenrijk zijn afgelopen maand dertig tot veertig jonge rode ibissen geboren. De geboortes betekenen dat de grootste kolonie van Europa van deze beschermde diersoort in een dierentuin nog groter is worden.  

 

In totaal verblijven er 103 volwassen rode ibissen in het park in Mierlo. Daar komen nu dus dertig tot veertig jongen bij. Daarmee heeft Dierenrijk ook het hoogste aantal geboortes in Europa van deze vogelsoort.

Met rust
“Wij laten de rode ibissen tijdens de broedperiode met rust, omdat we ze niet willen verstoren. Daarom weten we het exacte aantal jongen nog niet”, aldus hoofd dierenverzorging Stephan Rijnen. “We laten nu de natuur zijn gang gaan en gaan eind van het jaar de jongen tellen.”

De rode ibis komt voor in de kustgebieden van het noorden van Zuid-Amerika. In het mangrovegebied nestelen ze in grote kolonies. Om zichzelf te beschermen tegen roofdieren verblijven de strandvogels samen met andere soorten watervogels die zich bij de kolonie vestigen, in een grote groep. Mochten de rode ibissen in gevaar zijn, dan waarschuwen ze elkaar.

Voordeel
Het leven in een grote groep heeft nog een voordeel voor de rode ibis, die gemiddeld tussen de 770 en 900 gram weegt. De strandvogel eet kleine waterdiertjes en als de groep gezamenlijk door het water stapt, gaan deze prooidiertjes bewegen. Zo kunnen de rode ibissen hun voedsel gemakkelijker vinden.

Gemiddeld wordt een rode ibis 33 jaar oud. In die jaren broedt de vogelsoort twintig dagen op gemiddeld twee eieren per keer. De rode ibis is een beschermde diersoort, omdat er tot voor kort flink op gejaagd werd.

Jonge vogels
De vogel is vernoemd naar zijn rode verenkleed. Jongen zien er echter heel anders uit: als zij uit het ei kruipen, hebben zij grijsbruine veren met een witte buik. Als de kuikens tussen de twee en drie jaar oud zijn, verschijnt langzaamaan de rode kleur.

Wil je meer weten over de rode ibis? Lees hier alle informatie.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma