Dierenrijk mag 107 balletjes toevoegen aan maatkoker Indische neushoorns

Mierlo, 15 juli 2021

Het aantal Indische neushoorns in het wild is toegenomen. Dankzij dit mooie nieuws kon in Dierenrijk de maatkoker waarin de stand wordt bijgehouden, bijgevuld worden. Vrijwilliger Kees Nieuwenstein mocht samen met twee van zijn kleinkinderen, Siem van vier jaar en Stan van twee jaar, maar liefst 107 balletjes toevoegen aan de koker in de neushoornstal. 

Het aantal Indische neushoorns in Nepal is tussen 2015 en 2021 gestegen van 645 dieren naar 752 neushoorns. Nieuwenstein zet zich al jaren in voor de neushoorns. “Ik vind het werkelijk prachtige dieren en het is fantastisch om bezoekers van Dierenrijk hierover te kunnen vertellen. Dat er balletjes aan de koker toegevoegd konden worden, is een mooi teken. Ik hoop dat dit nog vaker kan gebeuren”, vertelt Nieuwenstein, die al elf jaar vrijwilliger is bij de dierentuin vlakbij Eindhoven.

Bedreigingen van de neushoorn
De Indische neushoorn wordt door verschillende factoren bedreigd. Deze dieren hebben te maken met onder meer stroperij, verwoesting en verkleining van het leefgebied. Deze neushoornsoort valt dan ook in de categorie ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van IUCN.

“Door hard werken van onder meer de International Rhino Foundation stijgt het aantal Indische neushoorns in het wild langzaam. Er leven er nu zo’n 2.100 in Nepal en India. Dat is natuurlijk mooi en wij hopen van harte dat dit aantal de komende jaren nog veel verder gaat stijgen”, zegt Stephan Rijnen, hoofd dierverzorger bij Dierenrijk.

International Rhino Foundation
Dierenrijk steunt Stichting Wildlife, dat zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten, zoals bijvoorbeeld die van de International Rhino Foundation. Deze organisatie voert verschillende activiteiten uit om het stropen van Indische neushoorns tegen te gaan, onder andere door neushoorns naar nieuwe leefgebieden te verplaatsen, de veiligheid in natuurgebieden te vergroten en de wetgeving en handhaving rondom natuurbescherming beter te maken. Daarnaast werkt de International Rhino Foundation samen met lokale gemeenschappen om natuurbescherming te promoten.

Momenteel is de foundation bezig met een herbebossingsproject, weet Klaas-Jan Leinenga van Stichting Wildlife. “Lokale mensen worden ingehuurd om kale gebieden weer aan te planten. Zo wordt het leefgebied van de neushoorns vergroot en worden er banen voor de lokale bevolking gecreëerd.”

Indische neushoorns in Dierenrijk
De Indische neushoorn onderscheidt zich van de andere soorten door zijn grootte, grote kop en de aanwezigheid van slechts twee huidplooien op de buik. Ook heeft deze soort één hoorn van ongeveer 60 centimeter en weegt gemiddeld tussen de 1800 en 2200 kilo. Deze dieren komen voor in Noord-India en Nepal, waar ze leven in moerassige gebieden waar veel grassen zijn. Overdag zoekt de neushoorn naar voedsel. Bij hoge temperaturen rust hij in de schaduw of in een modderbad.

In Dierenrijk verblijven sinds juli 2019 drie Indische neushoorns. Het gaat om vrouwtjes Narayani en Jhansi, en mannetje Gainda.

Wil je meer weten over de Indische neushoorn? Bekijk hier alle informatie

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma