Lynx geboren in Dierenrijk, hoera!

Nuenen, 8 juni 2018

Er is een lynx geboren in Dierenrijk! Moeder Anne en haar jong maken het goed. Dierverzorgers hebben de kleine gisteren voor het eerst van dichtbij kunnen bekijken en gezien dat het om een vrouwtje gaat.

De pasgeboren lynx heeft nog geen naam gekregen. Suggesties voor een mooie naam zijn van harte welkom en kunnen ingestuurd worden op de Facebookpagina van Dierenrijk.

Lynxen-gezin

In Dierenrijk wonen nu vier lynxen die samen een gezin vormen. Moeder Anne, vader Bob, hun kleine Spinner die net één jaar oud is geworden en het pasgeboren jong. Moeder Anne voedt haar dochters in haar eentje op, wat bij lynxen gebruikelijk is. De zoogtijd duurt zo’n twee tot vijf maanden en in deze periode blijft het jong nog in moeders veilige nest. In totaal zorgt de moeder zo’n 12 maanden voor het jong voordat het helemaal op eigen benen kan staan.

Leefgebied

Lynxen leven en jagen in de natuur alleen. In hun leefgebied in Europa zijn lynxen samen met de wolf en bruine beer de grootste roofdieren. Ondanks dat ze zelf niet veel groter zijn dan een herdershond, jagen ze niet alleen op kleine prooidieren zoals hazen en vogels, maar ook op reeën en grotere hertensoorten. Wanneer ze zo’n grote prooi gevangen hebben kunnen ze soms wel 6 keer terugkomen naar de prooi om het hele dier op te kunnen eten. Maar het liefst maken ze het zichzelf gemakkelijk: vaak kiezen ze een prooi uit dat niet oplet of verzwakt is.

Leer meer over de lynx

Wist je dat de lynx een leefgebied heeft tot wel 560.000 voetbalvelden groot? En dat hij gemiddeld 15 jaar oud wordt?

Lees alles over de lynx

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma