IJsbeer verhuist van Dierenrijk Mierlo Naar dierenpark in Duitsland

Mierlo, 12 mei 2023

De in Dierenrijk geboren ijsbeer Elva is afgelopen dinsdag verhuisd naar Tiergarten Nürnberg in Duitsland. Dit is gebeurd in het kader van het Europees managementprogramma. De verhuizing van Elva is goed verlopen en ze is momenteel haar nieuwe verblijf aan het ontdekken.

Het betekent dat er momenteel twee ijsberen leven in Dierenrijk: Elva’s moeder en de vorig jaar gearriveerde man.

In het wild blijven de dieren tot de leeftijd van drie jaar bij de moeder, totdat de moeder opnieuw wordt gedekt. Vanaf dat moment verstoot de moeder haar kroost. In Dierenrijk werd de ijsbeervrouw niet gedekt en daarom had ze haar dochter nog niet verstoten.

 

Bedreigingen

Het gaat slecht met de ijsberen in het wild. Dat heeft verschillende oorzaken, maar de opwarming van de aarde speelt de grootste rol. De dieren voeden zich met robben en vangen deze, wanneer de robben lucht komen happen, door de wakken in het ijs. Omdat het zee-ijs erg snel smelt en er daardoor weinig wakken zijn, wordt het steeds moeilijker voor de ijsberen om te overleven.

Daarnaast trekken ze, door de verdwijning van hun leefgebied, steeds vaker naar dorpen om daar eten te zoeken. De ijsbeer komt hierdoor regelmatig in aanraking met de mens en overleeft deze aanvaring meestal niet.

Europese dierentuinen zetten zich in om een gezonde reservepopulatie te creëren. Dat doen ze via het Europees managementprogramma. De coördinator bepaalt welke dieren zich mogen voortplanten en naar welke parken jonge dieren mogen verhuizen als ze de leeftijd hebben om hun moeder te verlaten.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Dierenrijk nieuwsbrief.

 

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma