Vale gier vertrekt naar Bulgarije voor herintroductie in natuur

Mierlo, 4 februari 2021

Dierenrijk zwaait volgende week vale gier Stanislav uit richting Bulgarije. De roofvogel wordt daar dit voorjaar uitgezet in de natuur. Op deze manier draagt het park in Mierlo bij aan het behoud van de populatie Europese gieren in Bulgarije.

Stanislav vertrekt op 8 februari naar Bulgarije, waarna hij in een opvangcentrum gaat wennen aan zijn nieuwe omgeving. Over een tijdje wordt de vale gier uitgezet in natuurpark Sinite kamani.

Bijna uitgestorven
Dierenrijk werkt samen met Green Balkans en Stichting Wildlife aan de herintroductie van de gier in Bulgarije. In dit land zijn verschillende Europese giersoorten, de vale gier, de lammergier en de monniksgier, bijna uitgestorven. Boeren legden vergiftigde karkassen neer, bedoeld om beren en wolven te verjagen, maar waar ook gieren het slachtoffer van werden. De populatie ging hierdoor sinds de jaren ‘70 snel achteruit.

Natuurorganisatie Green Balkans zet zich in om uitsterven tegen te gaan en doet er alles aan om de populatie van de drie soorten aaseters in stand te houden en te vergroten. De vale gier uit Dierenrijk zal daar aan bijdragen.

Herintroductie
“Het is echt heel fijn en bijzonder om te kunnen doen”, legt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen uit. “Als dierentuin zetten we ons actief in voor soortbehoud, bijvoorbeeld middels fokprogramma’s, maar het komt maar weinig voor dat we dieren kunnen uitzetten in de natuur, omdat de omstandigheden in de leefgebieden niet geschikt zijn.”

Door de inzet van onder andere Green Balkans zijn de omstandigheden in Bulgarije de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor gieren hier weer veilig rond kunnen vliegen. Om de populatie weer op peil te krijgen, worden er ook jonge vogels vanuit Europese dierenparken uitgezet. “Het is heel mooi om hieraan te kunnen bijdragen”, zegt Rijnen. “Het is een mooie stap voor ons als dierentuin.”

Overwinnaar
Stanislav werd in maart 2020 geboren in Dierenrijk. Zijn naam betekent overwinnaar. “Dat vonden we een passende betekenis voor bij deze vogelsoort”, verklaart Rijnen de naam. “Het is daarnaast ook de voornaam van de voormalig PSV’er Manolev, die ook uit Bulgarije komt. Als dierenpark bij Eindhoven vonden we dit wel een hele mooie bijkomstigheid.”

Green Balkans wordt financieel ondersteund door Stichting Wildlife. Met deze bijdrage financieren ze het terugzetten van de gieren, maar pakken zij ook de factoren waardoor de roofvogels sterven aan. “Ze zijn in gesprek gegaan met de boeren, die daardoor geen vergiftigde karkassen meer neerleggen”, zegt Kris Hekhuis van Stichting Wildlife. “Maar denk bijvoorbeeld ook aan het beveiligen van elektriciteitsmasten: gieren sterven van de schok die zij krijgen als ze daar tegenaan vliegen. Mede dankzij onze bijdrage konden elektriciteitsmasten worden geïsoleerd. Sindsdien zijn rondom die masten geen dode gieren meer aangetroffen.”

Natuurbescherming
Green Balkans verzorgt diverse projecten voor natuurbescherming, waaronder het in stand houden en vergroten van de populaties van Europese gieren. Daarnaast zet deze organisatie zich in voor natuurbescherming en geven medewerkers voorlichting over Europese giersoorten.

Lees hier alles over de uitzetting van de vale gier in Bulgarije.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma