Dierenrijk viert eerste verjaardag van olifantje Rashmi

Mierlo, 5 februari 2022

Het in Dierenrijk levende Aziatische olifantje Rashmi is vandaag één jaar geworden en dat wordt natuurlijk gevierd. Rashmi en de andere olifanten werden vanmorgen getrakteerd op een heerlijke groentetaart. Voordat er gesmuld kon worden van de groentetaart heeft Rashmi er eerst lekker mee gespeeld.

Het olifantje heeft van de dierenverzorgers bij zijn geboorte de Hindoestaanse naam Rashmi gekregen en dit betekent zonlicht. “Het gaat gelukkig goed met Rashmi. Hij is erg speels en nieuwsgierig en maakt dan ook graag plezier met zijn grote zus Jing. De moeder van Rashmi, Htoo Yin Aye, is ook erg lief voor hem” vertelt hoofd dierenverzorger Stephan Rijnen.

 

 

Jacht op slagtanden 
In de natuur komen de Aziatische olifanten vooral voor in de bosrijke omgevingen van India, Sumatra en Borneo. Het leefgebied van deze soort raakt alleen steeds meer versplinterd omdat de bossen gekapt worden. Ook wordt er op het dier gejaagd door stropers vanwege hun slagtanden. Ze worden dan ook bedreigd in de natuur.

Dierenrijk werkt daarom mee aan het Europees managementprogramma voor de Aziatische olifant. Het doel van dit programma is om de populatie gezond te houden. Daarnaast ondersteunt Dierenrijk ook Stichting Wildlife. Deze stichting zet zich onder andere in voor het behoud van de olifanten in India.

Onhandig 
Jonge olifanten zijn in het begin erg onhandig met hun slurf. Zo trappen ze per ongeluk op hun slurf en weten ze nog niet goed wat ze er mee aan moeten. Naarmate ze ouder worden leren ze steeds beter hun slurf te gebruiken. Zo leren ze na ongeveer zes tot acht maanden om te eten en te drinken met hun slurf. Na een jaar kunnen ze hun slurf redelijk goed beheersen en kunnen ze, net als volwassen olifanten, hun slurf ook gebruiken om dingen vast te pakken en te douchen.

 

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma