Dierenrijk zet wederom vale gier uit in natuurgebied in Bulgaarse bergen

Mierlo, 23 november 2021

In navolging van vale gier Stanislav zal ook zijn zusje, Zivka, binnenkort uitgezet worden in de natuur. De gier, die in april van dit jaar werd geboren in Dierenrijk, vertrekt vandaag richting Bulgarije. 

Daar zal Zivka gaan wennen aan haar nieuwe omgeving, waarna de vale gier volgend jaar wordt uitgezet in natuurpark Sinite kamani. In dat natuurgebied vliegt sinds juni van dit jaar Stanislav rond. Hij heeft zich inmiddels gesetteld in het park en leeft samen met een aantal andere gieren.

Populatie achteruit
Samen met Green Balkans en Stichting Wildlife werkt Dierenrijk aan de herintroductie van de gier in Bulgarije. Verschillende Europese giersoorten, de vale gier, de lammergier en de monniksgier, waren in dat land geheel uitgestorven. Dit komt onder meer doordat boeren vergiftigde karkassen neerlegden, om zo wolven en beren te verjaren. Hier werden gieren echter ook het slachtoffer van, waardoor de populatie sinds de jaren ’70 snel achteruitging.

Green Balkans verzorgt diverse projecten voor natuurbescherming, waaronder het in stand houden en vergroten van de populaties van Europese gieren. Zivka zal hier, net als Stanislav, aan bijdragen.

Bijdrage
“Dat we opnieuw een gier kunnen uitzetten in de natuur, is echt heel fijn. We zien dat Stanislav het ontzettend goed doet in Bulgarije en daarom willen we opnieuw een bijdrage leveren aan het op peil krijgen van de populatie gieren in het land”, vertelt hoofd dierverzorger Stephan Rijnen.

“We hopen natuurlijk dat Zivka, net zoals Stanislav, haar draai gaat vinden in Sinite kamani”, zegt Rijnen. De naam Zivka kwam als winnaar uit de bus bij een namenwedstrijd op de sociale kanalen van Dierenrijk en betekent ‘zij die leeft’. “Een prachtige naam en een passende betekenis”, aldus Rijnen.

Bescherming
Green Balkans verzorgt diverse projecten voor natuurbescherming, waaronder het in stand houden en vergroten van de populaties van Europese gieren. Daarnaast zet deze organisatie zich in voor natuurbescherming en geven medewerkers voorlichting over Europese giersoorten.

Stichting Wildlife draagt bij aan deze projecten door middel van financiering. Met deze bijdrage kan Green Balkans gieren uitzetten in het wild, maar ook de factoren aanpakken waardoor de roofvogels sterven. “Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van elektriciteitsmasten, aangezien gieren sterven van de schok die ze krijgen als ze de draden aanraken. Mede dankzij de bijdrage van Stichting Wildlife konden de masten geïsoleerd worden en sindsdien zijn er rondom die elektriciteitsmasten geen dode gieren meer aangetroffen”, zegt Kris Hekhuis van Stichting Wildlife.

Wil jij alles weten over dit project? Klik dan hier.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Dierenrijk nieuwsbrief.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma