Dierenrijk is (ijs)beretrots!

Nuenen, 25 november 2015

Dierenrijk in Nuenen is (ijs)beretrots! IJsbeer Frimas is namelijk bevallen van twee gezonde ijsbeertjes. Moeder en ijsbeertweeling maken het goed en verblijven nog in het kraamhok, terwijl vader Henk buiten ongeduldig rond ijsbeert.

Wat Frimas betreft was het vertrouwen in een goede afloop groot. In 2012 beviel zij namelijk al probleemloos van twee gezonde jongen: Noordje en Pixel. Zij verhuisden naar een andere dierentuin, wat Dierenrijk de kans gaf om door te gaan met het fokprogramma. IJsberen krijgen meestal een twee- of drieling, heel soms blijft het bij één jong.

Voorbeeldig

De bevalling van Frimas vond plaats van zaterdag op zondag. “Onze verzorgers waren vlak voor sluitingstijd nog even bij de ijsberen en toen was er nog niets aan de hand. Toen ze zondagochtend terugkwamen, zagen ze op de camerabeelden dat er twee ijsbeertjes geboren waren. Ze doen het hartstikke goed, drinken prima en Frimas toont zich op de camerabeelden een voorbeeldige moeder”, vertelt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen.

Namen

De ijsbeertjes verblijven de komende tijd in het binnenverblijf. De verzorgers komen er voorlopig nog niet aan te pas. In februari/maart zijn de ijsbeertjes waarschijnlijk te zien voor het publiek. Dierenrijk weet nog niet welk geslacht de ijsbeertjes hebben. “Dat kunnen we pas over enkele maanden bekijken. Met het geven van namen moeten we dus ook nog even wachten”, aldus Rijnen.

Winterslaap

“Wat veel mensen niet weten is dat een vrouwelijke ijsbeer alleen in winterslaap/winterrust gaat als ze zwanger is”, vervolgt Rijnen. Frimas verbleef daarom al enige tijd in een apart binnenverblijf voor haar ‘winterslaap’, al was het in dit geval meer een winterrust omdat er voor ijsberen in dierentuinen geen noodzaak is om echt te gaan slapen om energie te sparen. Er is immers genoeg voedsel voorhanden.

Meer ijsbeertjes?

Dierenrijk vermoedt dat  Beja, met haar 29 jaar de oudste ijsbeer van Nederland, ook drachtig is. Of Dierenrijk nog meer ijsbeertjes kan verwelkomen, is dus nog even afwachten.

Video 2015

Bekijk hieronder het filmpje van de ijsbeertweeling!

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma