Beja, de oudste ijsbeer van Nederland, is overleden

Nuenen, 23 december 2015

Nadat er eind november nog blij babynieuws te melden was bij de ijsberen van Dierenrijk, hangt de vlag bij de Brabantse dierentuin nu halfstok. IJsbeer Beja, met haar 29 jaar, 1 maand en 1 dag de oudste ijsbeer van Nederland, is afgelopen maandag namelijk overleden.

Beja werd dinsdag overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voor nader onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat Beja tumoren had in lever en milt. Stephan Rijnen, hoofd dierverzorging bij Dierenrijk: “Beja was al een tijdje niet in goede doen. De ouderdom en de daarmee gepaard gaande complicaties – en naar nu blijkt dus ook tumoren – speelden haar parten. Ze is gelukkig vredig uit zichzelf ingeslapen.”

Beja was al een tijdje niet meer te zien voor bezoekers. Ze was namelijk mogelijk drachtig en verbleef daarom binnen. Uit sectie is echter gebleken dat er geen sprake was van dracht.

In Dierenrijk wonen nu nog vier ijsberen. Moeder Frimas met haar in november geboren twee jongen en hun vader Henk. In dierentuinen kunnen ijsberen wel 30 tot 35 jaar worden. In het wild ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 25 jaar.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma