• Dierenrijk is (ijs)beretrots!

Dierenrijk is (ijs)beretrots!

21 juli 2016 – Nick en Simon verder door het leven als Nicky en Simone

Het vermoeden van de verzorgers van de in november in Dierenrijk geboren ijsbeertjes blijkt gegrond: uit DNA onderzoek blijkt dat Nick en Simon twee meisjes zijn. Ze heten daarom voortaan Nicky en Simone.

DNA onderzoek

Het DNA onderzoek werd gevolgd in de docureeks ‘Komt een aap bij de dokter’ op Omroep Brabant. Dat de ijsberentweeling twee meisjes zijn, is heel goed nieuws voor de European Endangered Species Programme (EEP), het fokprogramma voor met uitsterven bedreigde dieren in Europese dierentuinen waaraan Dierenrijk deelneemt. Bekijk hieronder de aflevering van ‘Komt een aap bij de dokter’.

 

Bekijk hier het volledige persbericht.


19 mei – Twijfel over geslacht Nick & Simon

Er is twijfel ontstaan over het geslacht van de ijsbeertweeling Nick & Simon. Zouden het dan toch ‘ Nicky & Simone’ zijn? Daarom roepen we nu de hulp van bezoekers in om die vraag te beantwoorden.

Tijdens de geslachtsbepaling in februari bleken de ‘private parts’ van Nick & Simon identiek. De in november geboren ijsbeerbroertjes werkten ook niet echt bereidwillig mee aan het onderzoekje van de dierenarts (zoals afgelopen weekeinde nog was te zien in de docusoap ‘Komt een aap bij de dokter’ op Omroep Brabant). Het was dan ook moeilijk te constateren, maar Dierenrijk ging er na de ‘quick scan’ vanuit dat het twee jongetjes waren.

Lees hier het volledige persbericht.


10 mei – Diamond Themepark Award

Onze ijsbeertweeling Nick & Simon is verkozen tot ‘Leukste geboorte Nederland’!

Bekijk hier het volledige persbericht.

dierenrijk-diamond-themepark-awards


15 maart – IJsbeertjes heten Nick en Simon

De namen van de pasgeboren ijsbeertweeling zijn bekend! In de namenwedstrijd werd acht keer de suggestie ‘Nick & Simon’ gedaan. En die combinatie is het geworden! Het gelijknamige beroemde zangduo uit Volendam reageerde enthousiast op dit nieuws en zal vast nog een keertje op visite komen.

Op zondag 20 maart worden de winnaars van de namen- en fotowedstrijd in het zonnetje gezet en zijn er tal van leuke activiteiten tijdens het speciale Nick&Simon-Kraamfeest.

Lees hier het volledige persbericht.

Wat kun jij ons als kraamcadeautje geven?

Als kraamcadeautje vragen we aandacht voor onze vriendjes op de Noordpool. Wij hebben in de dierentuin geen ijs nodig, want we worden goed verzorgd. Kijk maar eens naar onze lekkere ronde buikjes! Maar onze wilde soortgenoten zijn afhankelijk van ijs, want dat is hun jachtgebied. Met wat minder energieverbruik kunnen we ook CO2 uitstoot verminderen. En met minder CO2 smelt er minder poolijs en blijft er dus meer plek voor de ijsberen om te leven.

Vind je dit ook een leuk cadeautje om te geven? Op deze pagina vind je tips om energie te besparen.


10 maart – Stuur nu nog je foto’s en namen in

We hebben de afgelopen weken al veel mooie, leuke en originele inzendingen gehad voor de fotowedstrijd en namenwedstrijd. Weet jij nog een leuke naam voor de ijsbeerbroertjes of heb je een mooie foto gemaakt? Maandag 14 maart sluiten beide wedstrijden, dus doe nog snel mee en maak kans op een jaarkaart van Dierenrijk!


25 februari 2016 – Daar zijn ze dan!

Vanaf vandaag kun je de ijsbeerbroertjes buiten bewonderen! Wil jij de ijsbeertweeling in Dierenrijk zien opgroeien? We hebben twee wedstrijden geopend, waarbij je kans maakt op een jaarkaart voor Dierenrijk!

Doe jij mee aan de ‘new born fotoshoot’ of bedenk jij beregoede namen voor de ijsbeerbroertjes? De winnaars én ijsbeernamen worden tijdens hét Kraamfeest op zondag 20 maart bekendgemaakt.

Bekijk onderstaande filmpjes voor de eerste beelden!


24 februari 2016 – IJsbeertjes mogen morgen naar buiten!

Op donderdag 25 februari mag de ijsbeertweeling voor het eerst naar buiten. Het zijn overigens twee jongens! Als je geluk hebt kun je ze misschien al zien, of zelfs fotograferen. Vanaf morgen kun je meedoen met een fotowedstrijd rondom de ijsbeertjes. De inzender van de mooiste foto wint een jaarkaart!

Bekijk hier het volledige persbericht.


11 februari 2016 – Foto-update!

De jonge ijsbeertweeling ontwikkelt zich prima. Tijdens de dagelijkse gezondheidscontrole hebben de verzorgers snel een paar foto’s kunnen nemen! Die delen we graag met jullie! Zijn het geen schatjes? Moeder Frimas laat de tweeling af en toe alleen om in de ruimte ernaast te eten. Zo raken de kleintjes gewend om even van moeder gescheiden te zijn. Het geeft de verzorgers bovendien de kans om de ijsbeertjes rustig te bekijken en nader kennis te maken. Binnenkort komt de dierenarts langs om het geslacht te bepalen. Dan weten we dus ook of er roze en/of blauwe muisjes geserveerd moeten worden.ijsbeerupdate-ijsberen-dierenrijk ijsbeerupdate-dierenrijk-jonge-ijsberen


6 januari 2016 – Moeder Frimas wast ijsbeertweeling

De in november geboren ijsbeertweeling verblijft samen met moeder Frimas nog altijd in het binnenverblijf. De jongen groeien goed. Hun oogjes zijn inmiddels open. Lopen kunnen ze nog niet, maar ze bewegen al ‘rollend’ door het verblijf.

Bekijk hieronder exclusieve beelden die zijn gemaakt met de camera die in het kraamhok hangt. De verzorgers komen er voorlopig namelijk nog niet aan te pas. In februari/maart gaat de tweeling voor het eerst naar buiten en kan op enig moment ook de geslachtsbepaling plaatsvinden. Tot die tijd gaat de tweeling nog even naamloos door het leven.


23 december 2015 – Beja, de oudste ijsbeer van Nederland, is overleden

Nadat er eind november nog blij babynieuws te melden was bij de ijsberen, hangt de vlag bij Dierenrijk nu halfstok. IJsbeer Beja, met haar 29 jaar, 1 maand en 1 dag de oudste ijsbeer van Nederland, is afgelopen maandag namelijk overleden. Leeshier het volledige nieuwsbericht.


2 december 2015 – IJsbeertweeling doet het goed

De ijsbeertweeling die vorige week het levenslicht zag in Dierenrijk maakt het prima. De twee jongen drinken goed bij moeder Frimas die zich met alle zorg en aandacht over haar twee kleintjes ontfermt. De andere vrouwtjesijsbeer van Dierenrijk – Beja – verblijft nog altijd in haar kraamhok. Of zij daadwerkelijk drachtig is, is niet zeker. Het blijft dus afwachten of Dierenrijk nog meer jonge ijsbeertjes kan verwelkomen.


25 november 2015 – Dierenrijk is (ijs)beretrots!

IJsbeer Frimas is namelijk bevallen van twee gezonde ijsbeertjes. Moeder en ijsbeertweeling maken het goed en verblijven nog in het kraamhok, terwijl vader Henk buiten ongeduldig rond ijsbeert. Lees hier het volledige bericht >>

Video 2015

Bekijk hieronder het filmpje van de ijsbeertweeling!


13 november 2015 – IJsberen in ‘winterslaap’

Dierenrijk hoopt op korte termijn jonge ijsbeertjes te verwelkomen.

De vrouwtjes Beja en Frimas verblijven momenteel in aparte binnenverblijven voor hun ‘winterslaap’. “Wat veel mensen niet weten is dat een vrouwelijke ijsbeer alleen in winterslaap/winterrust gaat als ze drachtig is”, legt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen uit. Mannetje Henk ‘ijsbeert’ momenteel in zijn eentje buiten rond, zoals dat ook in de natuur gaat.

IJsbeertweeling

Wat vrouwtje Frimas betreft is het vertrouwen groot. In 2012 beviel zij namelijk al probleemloos van een ijsbeertweeling: Noordje en Pixel. Deze nakomelingen zijn inmiddels vertrokken uit Dierenrijk, wat het park de kans geeft om door te gaan met het fokprogramma. IJsberen krijgen meestal een twee- of drieling, heel soms blijft het bij één jong, maar in de natuur gaat het ook vaak mis bij ijsberen.

Infraroodcamera

Het is bij deze dieren ook lastig om een zwangerschap vast te stellen. “Een drachtige buik zie je niet bij een ijsbeer, maar het totale gewicht van Frimas en Beja nam wel zichtbaar toe. Ze hebben nu namelijk voldoende vetreserve opgebouwd. We houden ze in de gaten met een infraroodcamera. Zo kunnen we de bevalling straks ook goed bekijken. Daar kunnen wij als verzorgers niet bij zijn. De natuur moet dus zelf zijn werk doen. En nu maar hopen dat er daadwerkelijk jongen komen”, aldus Rijnen.

Video geboorte ijsbeertweeling 2012

Ben je benieuwd hoe ijsberen nou eigenlijk geboren worden? Bekijk hieronder het filmpje van Frimas uit 2012. Zij beviel toen ook van een ijsbeertweeling!

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma