Bijzonder: ijsberenjong gezond ter wereld gekomen

Mierlo, 30 november 2023

In Dierenrijk is een gezonde ijsbeer geboren. De bevalling vond in alle rust plaats in de kraamkamer van ijsbeer Frimas. Moeder en de pasgeborene maken het goed.

Hoofd dierenverzorger Stephan Rijnen: “Begin november merkten we dat de moeder zich ging terugtrekken in de kraamkamer. Daaruit konden we opmaken dat de paringen die we in maart hebben gezien, hoogstwaarschijnlijk succesvol waren! Een ijsberendracht duurt ongeveer acht maanden, dus het was nog even afwachten. Dinsdagochtend bekeken we de camerabeelden en ontdekten goed nieuws! Een jonge ijsbeer ter grootte van een cavia lag bij moeder Frimas.”

De kraamkamer is een apart verblijf dat is gekoppeld aan het binnenverblijf van de ijsberen in Dierenrijk. Deze ruimte is gebouwd zodat drachtige ijsberen zich terug kunnen trekken voor de bevalling. Bij het ontwerpen van de kraamkamer is ook gekeken naar het natuurlijke gedrag van ijsbeervrouwtjes in het wild.

Rijnen: “In het wild gaat de aankomende moeder in winterrust, in het sneeuwhol dat ze zelf heeft gegraven. Eerst eet de moeder zichzelf vol zodat ze sterk genoeg is om te overwinteren. Het ter wereld brengen van de jongen, gebeurt ook in deze rust. Pas bij het ontwaken zal ze haar nakomelingen ontmoeten.”

De moeder en de pasgeborene blijven daarom de komende maanden nog veilig in de kraamkamer. Rijnen: “Over een kleine maand gaan de oogjes pas open. Het jong moet eerst groeien voordat het de buitenwereld in kan. Nu is het nog veel te klein.” De verwachting is dat de pasgeborene de komende maanden groeit met gemiddeld 200 gram per dag.

In Dierenrijk komt een scherm te staan waarop een liveverbinding te zien is van de kraamkamer. “Zo kunnen de bezoekers de ontwikkeling van de jonge ijsbeer toch een beetje meekrijgen!” aldus Rijnen.

Bedreigingen
De status van de ijsbeer in het wild is ‘kwetsbaar’. Het houdt in dat als het natuurlijke leefgebied van de ijsbeer niet beter wordt beschermd, de soort een groot risico loopt om uit te sterven.

De ijsbeer wordt bedreigd doordat het leefgebied steeds kleiner wordt, dat komt voornamelijk door klimaatverandering. Hierdoor smelt het ijs en wordt het voor de ijsberen moeilijk om te jagen op de ringelrobben; het belangrijkste voedsel voor de soort. In de zoektocht naar eten gaat de ijsbeer steeds vaker de bewoonde wereld in, waardoor er conflictsituaties ontstaan tussen de lokale bevolking en de ijsberen. Dit resulteert in gevaarlijke situaties voor de lokale bevolking en de ijsberen.

Bijdrage vanuit Dierenrijk
De ijsberen in Dierenrijk zijn genetisch het belangrijkste koppel van het Europese managementprogramma. Het managementprogramma zorgt voor een gezonde populatie in dierentuinen. Elke diersoort heeft vanuit dit programma één stamboekhouder en die kijkt kritisch naar zowel de genetische achtergrond van de dieren, maar ook naar de beschikbare ruimte voor de nakomelingen in Europese dierentuinen. Op basis van deze informatie geeft de stamboekhouder advies. Rijnen: “Momenteel zijn er in Europa slechts drie ijsberenkoppels met een aanbeveling. De vraag blijft natuurlijk of hier dan ook daadwerkelijk jonge dieren uit voortkomen. Het maakt het extra bijzonder dat het bij ons in Dierenrijk gelukt is!”

Polar Bears International
Via Stichting Wildlife steunt Dierenrijk Polar Bears International. Deze organisatie beschermt niet alleen de ijsbeer, maar ook het ijs waar deze beren afhankelijk van zijn. Polar Bears International doet dat middels educatie, onderzoek en door het gesprek te voeren met de politiek.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de Dierenrijk nieuwsbrief.

Ander nieuws uit dierenrijk Bekijk al het nieuws

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma