Vale gier

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam
Gyps fulvus
Leefgebied
Zuid- en Oost Europa, Azië behalve China en Zuidoost Azië, Noord Afrika
Voedsel
spieren en ingewanden van karkassen
Levensduur
gemiddeld 20 jaar
Gewicht
6 tot 10 kilo
Spanwijdte
230 tot 265 cm
Aantal eieren
1 ei per jaar
Broedduur
45 tot 52 dagen
IUCN-status
veilig
EEP?
ja

Stinkende prooi

Rottende, stinkende, dode dieren… Jammie, daar houd ik van. Tijdens het vliegen kijk ik goed om me heen om kadavers op te speuren en de zachte delen van het karkas op te eten. Zo ruim ik dode dieren netjes op. Door mijn lange nek zonder veren kan ik mijn kop ver in het kadaver steken en blijf niet haken.

Zweven

We leven in groepen. Ik houd heel mijn leven hetzelfde vrouwtje. Als één gier voedsel ziet, vliegt de rest ook mee en gaan we eten. Met mijn enorme vleugels kan ik goed zweven. Het lijkt of ik langzaam ga, maar toch haal ik wel 70 kilometer per uur. Per dag kan ik honderden kilometers afleggen.

Terug naar het wild

Dierenrijk is al een tijdje bezig om gieren uit te zetten naar de natuur. De populaties zijn sterk afgenomen in Europa, maar door de inzet van Dierenrijk begint deze weer te groeien. Er worden weer broedkoppels gevormd en de dieren brengen hun jong groot. In januari zal de derde gier worden uitgezet naar Bulgarije.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier.

“Het lijkt of ik langzaam ga, maar toch haal ik wel 70 kilometer per uur. Per dag kan ik honderden kilometers afleggen.”

De dieren van Dierenrijk Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma