Dierenrijk is open! Lees al onze maatregelen voor een veilig dagje uit in de buitenlucht.

Sneeuwuil

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam
Bubo scandiacus
Leefgebied
Noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika
Voedsel
lemmingen en muizen
Levensduur
20 jaar
lengte
63 tot 73 centimeter
Gewicht
1 tot 2 kilo
Aantal eieren
3 tot 11 eieren
Broedduur
32 tot 34 dagen
IUCN-status
kwetsbaar
EEP?
nee

Goede ouders

Een mannetje en een vrouwtje van de sneeuwuil blijven hun hele leven bij elkaar. Zodra de jongen zijn uitgekomen, gaat het mannetje op zoek naar eten en brengt dit naar het nest. Het vrouwtje geeft de jongen eten. Na 14 tot 26 dagen gaan de jongen uit het nest, maar worden 5 tot 7 weken nog gevoerd door de ouders. Als ze groot genoeg zijn, gaan ze zelf op pad om eten te zoeken.

Schutkleur

Een sneeuwuil heeft een hele goede schutkleur. Hier in Nederland valt hij misschien wel op tussen de bomen, maar in het gebied waar hij in het wild leeft is de witte kleur perfect. In het hoge noorden ligt namelijk een groot deel van het jaar sneeuw. Met zijn witte veren is hij dus goed gecamoufleerd voor zijn vijanden én voor zijn prooi.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier.

“De mannetjes zijn veel witter van kleur dan de vrouwtjes”

De dieren van Dierenrijk Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma