We zijn verheugd je te mogen melden dat Dierenrijk weer open is voor publiek. Voor meer informatie klik hier.

Ooievaar

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam
Ciconia ciconia
Leefgebied
Europa, Afrika en het zuiden van Azië
Voedsel
insecten, kuikens, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren
Levensduur
25 jaar
Gewicht
2,5 tot 4,5 kg
Aantal eieren
3 tot 6 eieren
Broedtijd
1 maand
IUCN-status
veilig
EEP?
nee

Part-time relatie

Ooievaars broeden in het voorjaar in heel Europa. Een mannetje en vrouwtje blijven samen totdat de jongen groot zijn. Dan vliegen ze apart van elkaar naar Afrika. Daar overwinteren ze. Het volgende voorjaar komt het mannetje als eerste terug naar het nest. Hij maakt het nest weer helemaal in orde. Een paar dagen later komt het vrouwtje en kan het broedseizoen beginnen.

Snel en niet kieskeurig

Ooievaars zijn vleeseters. Ze zijn heel kieskeurig. Ze eten eigenlijk alles, van kleine insecten tot vis, eieren en knaagdieren. Om hun eten te vangen lopen ooievaars langzaam over de grond of in ondiep water. Daarbij houden ze hun snavel naar beneden. Zodra ze een lekker hapje zien, schiet hun snavel naar voren om hun prooi te grijpen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier.

“Ooievaars hebben geen stembanden. Ze kunnen alleen geluid maken door te klepperen met hun snavel.”

De dieren van Dierenrijk Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma