Nimmerzat

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam
Mycteria ibis
Leefgebied
Afrika, ten zuiden van de Sahara
Voedsel
kikkers, kleine zoogdieren, kleine waterdieren, schaaldieren, wormen en insecten
Levensduur
15 tot 20 jaar
Gewicht
2 tot 3 kilo
Aantal eieren
2 tot 4 eieren
Broedtijd
30 dagen
IUCN-status
veilig
EEP?
nee

Nesten bouwen

Nimmerzatten zoeken elk jaar een nieuwe partner om een nest mee te maken. Een mannetje en vrouwtje bouwen samen een nest van takken. Als het vrouwtje eieren heeft gelegd, zorgen beide ouders voor de eieren en later voor de jongen. Vaak zijn er meerdere nesten van nimmerzatten bij elkaar en soms ook nesten van andere vogelsoorten zoals reigers.

Snelle jager

De nimmerzat is een hele goede jager. Hij jaagt door heel erg stil te staan, met zijn open snavel vlak boven het water. Als de prooi binnen bereik is slaat hij toe. Dit gaat zo snel dat je het bijna niet kunt zien. Soms wachten ze ook tot krokodillen of nijlpaarden gaan eten. Dan schrikken allerlei waterdieren op en zijn ze makkelijk te vangen.

Wil je meer weten over de IUCN-status of de EEP? Klik hier.

“De nimmerzat is familie van de Europese ooievaar.”

De dieren van Dierenrijk Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma