Edelhert

Algemene informatie

Leefgebied
Europa
Voedsel
bladeren, schors, zaden en gras
Levensduur
15 jaar
Gewicht
60 tot 200 kilo
Aantal jongen
1 jong
Draagtijd
8,5 maanden
IUCN-status
veilig

Zintuigen

Het edelhert heeft goed ontwikkelde zintuigen. De dieren hebben contact met elkaar door geluid, geuren en hun zicht. Doordat de ogen ver uit elkaar staan en ze zo hun kop niet hoeven te bewegen, kunnen ze zelfs de kleinste bewegingen zien op grote afstand. Ook kunnen ze tot een afstand van wel 300 meter ruiken. Dat zijn bijna 3 voetbalvelden lang!

Knappe kerels

De mannetjes hebben een mooi gewei op hun hoofd. Dat vinden de vrouwtjes van de edelherten ook. Zij willen het liefst paren met het mannetje met het grootste gewei. Onderling vechten de mannetjes soms om de vrouwtjes, waarbij ze het gewei gebruiken. Maar meestal blijft het bij bluffen en een beetje stoer doen. Elk jaar valt het gewei af en groeit dan weer aan.

“Het edelhert is het grootste dier dat in Nederland in het wild leeft. ”

De dieren van Dierenrijk Bekijk alle dieren

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma