• Baby chimpansee Kibibi geboren

Baby chimpansee Kibibi geboren

In november werden wij blij verrast met de geboorte van een baby chimpansee. Het meisje kreeg de naam Kibibi, wat ‘kleine dame’ betekent. Op deze pagina houden we je op de hoogte van haar ontwikkelingen!

De winnaar is bekend!

Het is zover! De winnaar van de Kibibi fotowedstrijd is bekend! Afgelopen jaar zijn er ontzettend veel foto’s van Kibibi ingestuurd. Iedere maand is er een inzending genomineerd. Na 12 nominaties is er één winnaar gekozen. Christine van den Hout heeft gewonnen met deze schattige foto van Kibibi. Gefeliciteerd Christine! Jij mag Kibibi voeren op haar verjaardag.

Wil jij de verjaardag van Kibibi niet missen? Kom dan op 16 november om 16.00 uur naar het chimpanseeverblijf.

 

 

 

1 november, laatste nominatie

De laatste genomineerde van de Kibibi fotowedstrijd is bekend! Gefeliciteerd Lieke van de Griendt.
Binnenkort wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Slechts één foto van de 12 genomineerden kan winnen en mag Kibibi voeren op haar verjaardag. Jullie horen snel wie er heeft gewonnen. Blijf op de hoogte via deze pagina!

 

30 oktober, witte billen

Zien jullie de witte billen van Kibibi? Dit betekent voor de volwassenen dat het nog een jong dier is. Hierdoor mag ze bijna alles en zal ze niet snel op haar kop krijgen. Dit wit plukje haar verdwijnt pas als ze vier jaar oud is en dan wordt de opvoeding strenger.

 

12 oktober, bijna jarig! 

Nog één maand, dan viert Kibibi haar 1e verjaardag! Op deze dag krijgt ze van haar verzorgers echte cadeautjes. Komen jullie ook voor haar zingen? Op 16 november vieren we haar feestje! Ze heeft er al zin in.

 

 

3 oktober, de één-na-laatste nominatie

In september is Christine van den Hout met deze prachtige foto van Kibibi genomineerd voor de fotowedstrijd. Gefeliciteerd Christine!
Kibibi is inmiddels al wel wat groter, maar nog steeds heel erg schattig. Dat is op deze foto mooi vastgelegd.

In oktober krijgt iedereen de laatste kans om zijn of haar allermooiste, leukste, schattigste of grappigste foto in te sturen van Kibibi. In november wordt de laatste foto genomineerd en vervolgens de uiteindelijke winnaar uitgekozen die Kibibi mag helpen met voeren op haar verjaardag. Pak dus deze kans en stuur je foto in.

Doe mee met de fotowedstrijd

 

28 september – Klimmen en klauteren

Hoera, Kibibi kan klimmen! Ze is erg nieuwsgierig en ook mama Christa laat haar steeds meer los. Ze mag zelfstandig klimmen, klauteren en rondrennen. Haar moeder houdt haar natuurlijk wel goed in de gaten en is altijd in de buurt. Vervoer gebeurt nog steeds via mama’s buik: hele stukken lopen is nog te lastig.

 

 

 

14 september – Lekker warm bij mama

De herfst komt eraan! Kibibi warmt zichzelf op met het lichaam van haar moeder. De apen zitten met dit weer lekker dicht op elkaar. Wel zo knus! Als ze heel koude billen krijgen, kunnen ze ook naar het binnenverblijf: daar staat de verwarming aan. Toch zitten ze het liefst buiten.

 

7 september – Veilig bij mama

Er is weer een maand voorbij en dat betekent dat er weer een nieuwe winnaar is van de fotowedstrijd! Deze maand is de fotowedstrijd gewonnen door Suzanne Buzing met een wel héél schattige foto. Inmiddels is Kibibi al wel een ‘grote meid’, maar ze is nog graag veilig bij mama. Op de foto zie je Kibibi met haar moeder Christa.

Gefeliciteerd Suzanne! Je maakt nu kans op een voedersessie bij Kibibi!
Wil jij ook kans maken op deze geweldige prijs? Stuur dan je allerleukste, mooiste of schattigste foto op via onderstaande button.

Fotowedstrijd Kibibi

1 september – Grote meid

Kibibi wordt al een grote meid! Samen met haar volwassen vrienden, waaronder haar moeder, doet ze graag mee met de dagelijkse theekransjes. Aandachtig houdt ze alles in de gaten. Jonge chimpansees leren ontzettend veel door te kijken en na te doen. Dit ‘na-apen’ heet met een moeilijk woord imiteergedrag. Zo leren ze alles!

 

1 augustus – Gymnastiek

Kibibi krijgt apenstreken: ze heeft de buik van mama gebruikt als opstap, daarna het touw gegrepen en een gymnastische oefening aan ons laten zien. Deze oefening staat ook wel bekend als het “vogelnestje”. Knap hé? Henk Eijsink heeft dit leuke moment vastgelegd en is daarmee de negende genomineerde! Gefeliciteerd!

Ook kans maken op een voedersessie bij Kibibi tijdens haar eerste verjaardagsfeest? Stuur dan je foto in en wie weet wordt jij de tiende genomineerde!

Doe mee aan de fotowedstrijd!

 

27 juli – Nieuwsgierig

Kibibi krijgt steeds meer interesse in bezoekers. Hoewel ze eerst alleen oog had voor haar moeder, kijkt ze nu nieuwsgierig naar alle bewegingen aan de andere kant van het glas.

 

 

13 juli – Op ontdekkingstocht

Terwijl haar moeder eet, gaat Kibibi op ontdekkingstocht over de boomstammen. Klimmen en klauteren is sinds kort de grootste hobby van Kibibi. Er is ook zoveel te ontdekken!

 

 

3 juli – Nieuwe maand, nieuwe winnaar!

Ondanks dat Kibibi groeit als kool, blijft ze nog steeds enorm schattig. Deze prachtige foto, gemaakt door Martina Meyer, is de achtste genomineerde foto. Gefeliciteerd met je nominatie Martina, jij maakt vanaf nu kans op een voedersessie bij Kibibi wanneer ze haar eerste verjaardag viert!

Heb jij ook al een mooie foto van Kibibi gemaakt? Doe mee aan de speciale fotowedstrijd en maak kans op deze bijzondere prijs!

Stuur hier je foto in!

 

30 juni – Kibibi kan zelf lopen

Kibibi kan zelf lopen! Een paar stapjes kan ze al helemaal zelf, daarna wordt ze snel weer vastgepakt door haar moeder, want het gaat nog wel een beetje wankel.

 

 

 

14 juni – Losse handjes

Kijk mama, met losse handen! Terwijl mama Christa voer bij elkaar scharrelt, helpt Kibibi een handje mee.

Hiervoor moet ze echter wel mama’s buik loslaten! Zoals je ziet, gaat haar dit goed af. Samen met haar moeder kan ze dan genieten van de maaltijd.

 

 

6 juni – Zevende foto genomineerd

Dat Kibibi steeds nieuwsgieriger wordt naar eten blijkt wel uit deze ingezonden foto van Rina Schellekens. Terwijl mama Christa geniet van haar sla en prei houdt Kibibi vragend haar handjes omhoog. Deze geweldige foto is de zevende genomineerde foto. Gefeliciteerd Rina!

Wil jij ook kans maken op een voedersessie bij Kibibi wanneer ze haar eerste verjaardag viert? Stuur dan snel je foto in en wie weet wordt jouw foto volgende maand genomineerd!

Fotowedstrijd Kibibi

 

28 mei – Knabbelen

Kibibi begint langzaamaan te eten: ze proeft graag mee met het voer van mama Christa. Op de foto knabbelt ze op een stuk watermeloen, terwijl ze de verzorger goed in de gaten houdt.

 

1 mei – Kleine deugniet

In april zijn er weer mooie foto’s van Kibibi en mama Christa ingezonden. Doordat de zon zich steeds meer laat zien, verblijven de chimpansees overdag veel buiten. Kibibi kijkt dan haar ogen uit! Terwijl mama ligt te soezen in de zon, zit Kibibi rustig rond te kijken, veilig tussen de benen van haar moeder.

Christine van den Hout stuurde deze prachtige foto in met het bijschrift: “Kleine deugniet” en is hiermee de zesde genomineerde. Gefeliciteerd Christine!

Heb jij ook een mooie foto van Kibibi gemaakt? Doe mee aan de fotowedstrijd en maak kans op een speciale prijs!

10 april – Bungelen

Kibibi wordt steeds sterker en hoeft zich minder stevig vast te klampen aan haar moeder.

In plaats van dicht tegen haar buik aan te zitten, bungelt ze wat meer en durft ze af en toe zelfs één hand los te laten!

 

3 april – Vijfde foto genomineerd

Het is weer lente! In maart hebben we veel inzendingen gehad van moeder en dochter in het lentezonnetje.

Anne Slomp stuurde op 25 maart deze mooie foto in met de tekst: “Soms ook vermoeiend, dat moederschap!”.

Gefeliciteerd met jouw nominatie Anne, jij maakt vanaf nu kans op een voedersessie bij Kibibi wanneer ze haar eerste verjaardag viert!

Wil jij ook kans maken op deze unieke prijs? Doe dan snel mee aan de fotowedstrijd!

 

24 maart – Samen genieten

Vorige week genoten Christa en Kibibi van het mooie weer. Ze hebben heerlijk geslapen in het zonnetje.

Op de foto zie je Christa en Kibibi samen met Carolina op de brug. Kibibi houdt alles goed in de gaten. Vooral de gracht met visjes is erg interessant!

Heb jij ook een mooie foto van Kibibi gemaakt? Doe mee aan de fotowedstrijd!

Fotowedstrijd Kibibi

 

10 maart – Kibibi groeit als kool

Kibibi kan zoals je ziet al erg ondeugend kijken en dat is ze ook! Ze blijft nog goed bij haar moeder, maar als ze samen liggen te spelen, probeert ze nog wel eens stiekem weg te rollen. Mama Christa moet haar dan goed vasthouden!

Hierdoor weten we dat het goed gaat met Kibibi en dat haar spieren steeds sterker worden. Ze groeit als kool!

 

2 maart – Vierde foto genomineerd!

Kibibi is steeds vaker aan het spelen met haar moeder, zoals je kunt zien op de foto. Deze prachtige foto, gemaakt door Henk Eijsink is dan ook de vierde genomineerde foto! Wij vinden hem zelfs zo mooi, dat je deze foto ongetwijfeld vaker zal terugzien op onze website en social media kanalen!

Wil jij, net als Henk, ook kans maken op een voedersessie bij Kibibi wanneer ze haar eerste verjaardag viert? Stuur dan snel je foto in en wie weet ben jij volgende maand de vijfde genomineerde!

Fotowedstrijd Kibibi

 

17 februari 2017 – Samen ontbijten

Het gaat erg goed met Kibibi. Ze drinkt goed en om de paar uur heeft ze alweer honger! Gelukkig is de tepel heel dichtbij bij mama Christa. En samen ontbijten is natuurlijk wel zo gezellig zoals je op de foto kunt zien. De één met handenvol brokken, de ander een mond vol melk!

Heb jij ook al een mooie foto van Kibibi gemaakt? Doe mee aan de speciale fotowedstrijd en maak kans op een bijzondere prijs!

Stuur hier je foto in!

 

13 februari 2017 – Nieuwsgierige Kibibi

Kibibi wordt steeds sterker en begint al goed rond te kijken. Ze heeft niet meer enkel interesse in haar moeder, maar ook in de wereld om haar heen! Ze is erg nieuwsgierig en wringt zich in allerlei bochten om alles goed te kunnen zien. Ook Jana vindt Kibibi reuze interessant.

 

7 februari 2017 – Rangorde

Mama Christa is duidelijk in rang gestegen na de geboorte van Kibibi. De oudste en dominante dame Carolien lijkt steeds vaker te accepteren dat ze plaats moet maken voor Christa. Dit wordt rangorde genoemd. Hier kijkt ze als een echte oma nieuwsgierig en vertederend naar de kleine Kibibi die veilig en geborgen in de armen van mama Christa ligt.

Fotocredits: Monique de Leeuw

1 februari 2017 – In het winterzonnetje!

Ook in januari zijn er weer mooie foto’s van Kibibi en mama Christa ingezonden. Het was een moeilijke keuze, maar de derde foto is genomineerd!

Amabile Lena wist de dames, die heerlijk van het winterzonnetje genieten, schitterend op camera vast te leggen. Op de foto zie je Kibibi, die zich nog stevig vastklampt, en mama Christa die nog steeds helemaal verliefd is op haar kleine baby. Amabile, gefeliciteerd met deze nominatie!

Wil jij ook een liefdevol moment op de gevoelige plaat vastleggen in Dierenrijk? Kom dan op 12 februari naar Hartjesdag! Tijdens deze speciale dag staat het park volledig in het teken van liefde voor elkaar en de natuur!

Ontdek meer over Hartjesdag

 

MG_45323 januari 2017 -Pure moederliefde

De tweede foto is genomineerd! Henk Eijsink stuurde deze vertederende foto in met de tekst “Pure moederliefde!”. De focus op het handje van Kibibi om die ene vinger van mama Christa is prachtig!

Iedereen bedankt voor het insturen van de mooiste momentopname van Kibibi. Het was wederom een moeilijke keuze. Na januari wordt er weer een foto genomineerd waarbij je kans maakt op een hele bijzondere prijs.

Bekijk het album hier

 

19 december 2016 – Kibibi wordt al een sterke dame!

Kibibi is al echt een sterke dame aan het worden, ze kan al zelf de weg naar de tepel vinden! Op de foto zie je haar al zelfstandig drinken terwijl ze warm bij mama Christa ligt.

Heb jij al een mooie foto van Kibibi gemaakt? Doe mee aan de fotowedstrijd!

Stuur nu hier je foto in!

2 december 2016 – De eerste genomineerde is bekend!

82A3098

De eerste new-born foto’s zijn binnen en de eerste foto is genomineerd. Brenda Passchier, van harte gefeliciteerd met deze nominatie. Wat een plaatje!

Elke maand wordt er een leuke of mooie foto van Kibibi genomineerd voor een hele speciale prijs: meehelpen met een voedersessie bij Kibibi wanneer ze volgend jaar haar eerste verjaardag mag vieren. Bekijk hier het fotoalbum of nog beter: doe ook mee!

23 november 2016 – Baby chimpansee heet Kibibi!

De babychimpansee die Dierenrijk precies een week geleden

IMG_2748

mocht verwelkomen heeft de naam Kibibi gekregen, wat ‘kleine dame’ betekent in het Afrikaans-Swahili. Meer dan 500 dierenliefhebbers stemden de afgelopen dagen op de website van Dierenrijk op hun favoriete naam voor de chimpansee.

De verzorgers van Dierenrijk zijn ontzettend blij met Kibibi als naam voor de pasgeboren chimpansee. “Het is echt een passende Afrikaanse naam en Kibibi klinkt lekker vlot! Het gaat super goed met de kleine dame, ze drinkt goed en moeder Christa heeft haar begin deze week ook al voor het eerst mee naar buiten genomen”, zegt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen.

Fotowedstrijd

Christa en Kibibi zijn nu zowel binnen als buiten zichtbaar voor alle bezoekers van Dierenrijk. Wie hen mooi op de foto weet vast te leggen kan meedoen aan een speciale fotowedstrijd op de website van Dierenrijk. Elke maand wordt een winnaar van de leukste of mooiste foto van Kibibi gekozen, die een mooi presentje krijgt en automatisch kans maakt op een heel speciale prijs: meehelpen met een voedersessie bij Kibibi wanneer ze volgend jaar haar eerste verjaardag mag vieren.

Stuur nu hier je foto in!

Word adoptieouder!

Wist je dat je de chimpansees in Dierenrijk ook symbolisch kunt adopteren? Door het verdwijnen van hun leefgebied en stroperij neemt de verspreiding van de chimpansee sterk af en hierdoor is de chimpansee helaas een bedreigde diersoort. Dierenrijk zet zich in voor het soortbehoud van chimpansees met behulp van Stichting Wildlife. Via deze stichting kunnen dierenliefhebbers al vanaf 90,- euro per jaar een dier in Dierenrijk adopteren, waaronder één van de chimpansees. Hiervoor krijgen adoptieouders onder andere jaarlijks een exclusief kijkje achter de schermen bij de dieren tijdens de adoptiedag. Het geld komt volledig ten goede aan de projecten van Stichting Wildlife.

Wil jij de kleine of een ander dier adopteren? Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Wildlife. 

17 november 2016 – De eerste beelden!

Gisteren kwamen de eerste bezoekers én Hart van Nederland op kraambezoek bij Christa en haar baby.

Bekijk hier de leuke reportage!

 

16 november 2016 – Hoera, het is een meisje!

Een paar uur na de geboorte hebben de dierverzorgers al gezien dat de babychimp een meisje is. Veel sneller dan verwacht, maar super leuk!

De namenwedstrijd is hierdoor aangepast met alleen meisjesnamen. Op welke naam stem jij?

16 november 2016 – Blij verrast met geboorte chimpansee!

Na een draagtijd van ruim zeven maanden is chimpansee Christa afgelopen
nacht van een jong bevallen. Moeder en haar kleine maken het goed, maar de eerste periode blijft altijd spannend omdat het jong bij de moeder moet gaan zogen. Het geslacht van de pasgeboren chimpansee is nog onbekend. In het nieuwste verblijf van Dierenrijk leven Christa en haar jong samen in een groep met drie vrouwelijke en twee mannelijke chimpansees.

Bekijk hier het volledige persbericht.

chimpansee-geboren-2chimp-babychimpansee-geboren

Klik op de foto’s om te vergroten

Namenwedstrijd

De dierverzorgers weten nog niet of het een mannetje of vrouwtje is, maar hebben al wel een paar leuke namen bedacht. Dierenliefhebbers mogen stemmen op de leukste naam!

Jongensnamen
– Jibbe
– Jouri
– Rafiki
Meisjesnamen
– Fien
– Leentje
– Kibibi

Stem hier op jouw favoriet!

15 november 2016 – Chimpansee Christa hoogzwanger

De bevalling kan vanaf vandaag ieder moment plaatsvinden! img-20161104-wa0000In het nieuwste verblijf van Dierenrijk woont Christa in een groepje met drie vrouwelijke – en twee mannelijke chimpansees. Maar binnenkort komt er een familielid bij, want Christa blijkt hoogzwanger te zijn. Super spannend en bijzonder!

Het is de allereerste keer dat er in Dierenrijk een chimpansee wordt geboren. Dat is ook niet zo gek, want de chimpansees wonen nog maar sinds afgelopen zomer in Dierenrijk. Christa was dus al zwanger toen ze vanuit Safaripark Beekse Bergen naar Dierenrijk verhuisde. De komende periode wordt heel spannend want zodra het jong geboren is moet het direct bij de moeder gaan drinken. Omdat de chimpansee een bedreigde diersoort is maakt het de geboorte van een chimpansee extra bijzonder.

De mooiste tijd beleef je bij Dierenrijk, onderdeel van Libéma